Θεσσαλονίκη

Τηλεργασία: Εργασία στο σπίτι ή ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα;

Η εργασία από το σπίτι, ή τηλεργασία, είναι μια τάση η οποία μπορεί να επιταχύνθηκε από την κρίση του κορονοϊού. Από την άλλη όμως, φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει. Σύμφωνα με έρευνα της Gartner, Το 74% των εργοδοτών σκέφτεται να διατηρήσει την τηλεργασία και μετά τον κορωνοϊό.

Υπάρχουν θετικά χαρακτηριστικά για τους εργαζόμενους, όπου μπορεί να συμβάλει στην ευεξία τους, αλλά και για την ίδια την επιχείρηση όσον αφορά το λειτουργικό κόστος.

Είναι τελικά η τηλεργασία απλά μια αλλαγή στον τόπο εργασίας ή μπορεί να γίνει το νέο ατού της κάθε επιχείρησης; Μπορεί μια επιχείρηση να την χρησιμοποιήσει ώστε να κυριαρχήσει στην αγορά και να κατακτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας;

Η τηλεργασία στην εποχή του κορονοϊού

Από την αρχή της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η τηλεργασία έχει εκτοξευθεί στην Ελλάδα, με έναν εργαζόμενο στους δυο να δουλευει απομακρυσμένα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις, ορισμένες από τις πιο μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες (Google, Facebook, Amazon) έχουν παρατείνει την περίοδο για απομακρυσμένη εργασία. Το Twitter ειδικά, έχει ενημερώσει τους υπαλλήλους τους ότι μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι τους για πάντα, εάν αυτό θέλουν.

Φυσικά, η εμπειρία μας πάνω στην απομακρυσμένη εργασία κάτω από τις συγκεκριμένες περιστάσεις, δεν ήταν ιδανική. Μάλιστα ίσως να είναι και μακριά από την τυπική εμπειρία. Για ένα ζευγάρι με παιδιά χωρίς σχολείο, σίγουρα θα ήταν επίπονο, καθώς η συγκέντρωση σπανίζει όταν έχεις τα παιδιά τριγύρω να προσπαθούν να κερδίσουν λίγο από την προσοχή σου.

Από την άλλη, μια μεγάλη δυσκολία ήταν λόγω των υποδομών που φτάσανε στα όρια, καθώς δεν ήταν σχεδιασμένες κατάλληλα. Ώστε να λειτουργούν δηλαδή με τόσους ανθρώπους ταυτόχρονα στο σπίτι. Μιλάω για πράγματα όπως το internet και τους διαφόρους παρόχους υπηρεσιών. Οι υποδομές αυτών, φτάσανε στα άκρα για να υποστηρίξουν την επικοινωνία των εργαζομένων με τις επιχειρήσεις.

Παρόλα αυτά, πάντα με το κάθε πρόβλημα έρχεται και κάποια ευκαιρία. Για το πρόβλημα των παιδιών δεν είμαι ακόμη σίγουρος. Όμως για την τηλεργασία και τις υπηρεσίες / υποδομές γύρω από αυτήν, σίγουρα θα υπάρχουν εξέλιξεις στο άμεσο μέλλον. Και αυτό γιατί φαίνεται ότι η απομακρυσμένη εργασία θα εδραιωθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα της Gartner.

Το μέλλον της τηλεργασίας ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Η τηλεργασία είναι γνωστή επίσης και με την ετικέτα “εργασία από το σπίτι”. Η ταμπέλα ήταν ακριβής στην εποχή του κορονοϊού, αλλά πιστεύω ότι δεν περιγράφει πολύ σωστά το μέλλον της τηλεργασίας.

Το μέλλον της τηλεργασίας είναι η ευελιξία: να μπορεί να δουλέψει ο καθένας από οπουδήποτε. Χωρίς να είναι αναγκαίο να περιοριστεί σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία (ίσως και ώρα). Πάντα ανάλογα με το τι θα είναι πιο συμφέρον για την τελική απόδοση του εργαζόμενου και την εργασία που πρέπει να φέρει εις πέρας.

Αυτό είναι ιδιαίτερα εφαρμόσιμο σε εργασίες που είναι δημιουργικές και χρειάζεται μια μικρή απομόνωση για να ολοκληρωθούν. Για παράδειγμα η κατασκευή ενός αλγορίθμου ή η συγγραφή ενός κειμένου. Επιπλέον ο χρόνος αξιοποιείται καλύτερα, καθώς δεν απαιτείται χρόνος για μετακινήσεις προς και από τον χώρο εργασίας. Όλα αυτά είναι εύκολα αντιληπτά πως μεταφράζονται σε αύξηση της παραγωγικότητας.

Ένα άμεσο όφελος που θα παρατηρήσει η επιχείρηση που θα εφαρμόσει την τηλεργασία, είναι προφανώς στο κόστος της φιλοξενίας υπαλλήλων. Έχοντας λιγότερους υπαλλήλους να εργάζονται στα γραφεία της εταιρείας, σημαίνει ότι η επιχείρηση δεν θα χρειάζεται να καταναλώνει πόρους όπως

  • ηλεκτρισμό
  • χώρους για να τους φιλοξενήσει

Σε ένα απλόικό σενάριο, η επιχείρηση θα μπορούσε να εξοικονομήσει μόνο από τον χώρο και το ρεύμα γύρω στα 950€ τον χρόνο:

  • 7 τ.μ. ανα άτομο * 10€ / τ.μ τον μήνα = 840 € ανα άτομο τον χρόνο (πηγή SKEPP για τ.μ. / εργαζόμενο)
  • 450 W (υπολογιστής με οθόνη) * 8 h με τιμή 0.09 € / kWh = 118€ ανα άτομο τον χρόνο

Πολύ σημαντικό είναι και το θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Με την τηλεργασία αποφεύγεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων, το οποίο μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στις εκπομπές ρύπων.

Ποια είναι τα προβλήματα σχετικά με την τηλεργασία;

Μαζί με την περισσότερη ελευθερία όμως έρχεται και μεγαλύτερη ευθύνη, και από τις δυο μεριές. Χρειάζεται διαφορετικές μεθόδους και εργαλεία για να μπορέσει να είναι η τηλεργασία όσο πιο αποτελεσματική γίνεται.

Σχετικά με τον εργαζόμενο, υπάρχουν δυσκολίες όσον αφορά τις σχέσεις που πρέπει να αναπτυχθούν μεταξύ των συναδέλφων και της διοίκησης. Είναι σημαντικό, καθώς μπορεί εύκολα να χαθεί η γέφυρα επικοινωνίας και να καταλήξει σε απώλεια κινήτρου.

Από την μεριά της επιχείρησης, είναι πιο δύσκολο να διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό που θα βρίσκεται σε διαφορετικό χώρο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μπορεί πρώτα από όλα να μετρηθεί η παραγωγικότητα, το οποίο προϋποθέτει την υπάρξει μεθόδων διαχείρισης και επίβλεψης των εργασιών.

Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει υιοθέτησης της κρίσης παραγωγικότητας βάσης αποτελεσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι επιχειρήσεις πρέπει να βάζουν στόχους με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και να προσπαθούν να τους πετύχουν, παρά να μένουν στο γεγονός ότι οι υπάλληλοι δουλεύουν 8 ώρες και με την ελπίδα η κάθε εργασία να ολοκληρωθεί κάποτε.

Για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα, χρειάζονται στοχευμένες αλλαγές, αλλά στην βάση τους πρέπει να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της επιχείρησης (digital transformation).

Η λύση: Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Τηλεργασία και ψηφιακός μετασχηματισμός (digital transformation)

Για να μπορεί να φτάσει η επιχείρηση σε αυτό το επίπεδο, πρέπει να προχωρήσει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, δεν είναι απλά η δυνατότητα να επικοινωνούν οι υπάλληλοι μέσω internet, η κατασκευή ενός eshop. Είναι μια προσέγγιση όπου οι πόροι και οι παραδοσιακές διαδικασίες της επιχείρησης θα ψηφιοποιηθούν. Έτσι, μαζί με την χρήση λογισμικού θα βρεθούν λύσεις ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα.

Τα έγγραφα θα είναι πλέον ηλεκτρονικά και προσβάσιμα από όλους, και το κάθε στάδιο της διαδικασίας θα καταγράφεται ψηφιακά. Θα είναι εύκολο από τους υπεύθυνους να ελέγξουν και να επιλύσουν τυχών προβλήματα.

Φυσικά, ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να βοηθήσει την επιχείρηση ανεξαρτήτως εάν αυτό γίνεται λόγω της τηλεργασίας. Πολύ σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι η εύρεση των κατάλληλων ατόμων για το νέο εργασιακό περιβάλλον.

Θα βοηθούσε ο ψηφιακός μετασχηματισμός την αποδοτικότητα της επιχείρησης σας; Πηγή.

Είναι έτοιμη η επιχείρηση σας για ψηφιακό μετασχηματισμό; Πηγή.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε η Canon στην Καθημερινή, ενώ το 88% των εταιρειών πιστεύουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα βελτιώσει την αποδοτικότητα τους, μόνο το 18% θεωρεί ότι έχει ήδη τα ταλέντα και τις δεξιότητες για να το κάνει.

Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία που θα αποφέρει πολλαπλά κέρδη στην επιχείρηση που μπορέσει να τον υλοποιήσει πριν γίνει απαραίτητος. Πριν από τους περισσότερους ανταγωνιστές, δηλαδή.

Μάλιστα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πιο εύκολος και αποδοτικός όταν η επιχείρηση είναι σχετικά μικρή. Βάση αυτών των ισχυρών θεμελίων, μπορεί να την βοηθήσει να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει πιο γρήγορα και εύκολα.

Σύνοψη

Η τηλεργασία, είναι ξεκάθαρα μια τάση που ήρθε για να μείνει. Ενώ υπάρχουν αρκετά και καθαρά οφέλη, από την άλλη υπάρχουν κάποιες προκλήσεις που αν διαχειριστούν σωστά, θα αποφέρουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επιχείρηση.

Πιστεύετε ότι θα έκανε την διαφορά η απομακρυσμένη εργασία στην επιχείρηση σας; Θα σας δημιουργούσε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα; Αναμένω τις απόψεις σας, στα σχόλια.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Περιεχόμενα

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Περισσότερα

ERP System
Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Τι είναι ERP system και πως βοηθάει; – Infographic

Ένα συστήμα ERP είναι από τις πιο έξυπνες κινήσεις που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση. Τι είναι και πως μπορεί να βοηθήσει;

eshop
e-commerce

Διαχείριση eshop – Ομοιότητες με φυσικό κατάστημα

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν αρκετές ομοιότητες και κάποιες διαφορές με τα φυσικά. Δείτε τι πρέπει να περιμένει κάποιος που γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε ένα φυσικό κατάστημα, αλλά όχι σε ένα ηλεκτρονικό.

Ερωτήσεις κατασκευή eshop
e-commerce

5 Συχνές ερωτήσεις για κατασκευή eshop

Εδώ θα βρείτε συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις που κάνουμε όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα.